Jestli si někdo myslí, že se s chutí pustíme do salátů všech možných chutí, tak je rozhodně na omylu. Tentokrát si naservírujeme jehličí. Překvapení? Pro někoho zajisté ano, ale kdo zná léčivou moc lesa, tak zajisté ví, že smrkové výhonky jsou skutečným pokladem, který se dá velmi snadno prošvihnout. To se totiž musí do lesa vyrazit na jaře, kdy poměrně krátce mladé výhonky rostou a my je můžeme natrhat. Nebo poté to lze udělat ještě úplně jinak a smrkové výhonky si jednoduše objednat ve specializovaném obchodě. Poté si lze jejich chuť nechat i na pozdější dobu, prakticky po celý rok.

Lidové léčitelství zná účinky

Smrk obsahuje velmi zdravé silice a díky tomu se používal jako kloktadlo, když nastaly nějaké záněty dutiny ústní. Také se snadno vyrobí z výhonků sirup, který je považován za nejlepší prostředek, který statečně a úspěšně bojuje proti kašli a nachlazení. Hospodyňky si tak mohou vyrobit dokonce smrkový olej, který lze poté použít na dochucení salátů, dipů, či omáček nebo polévek. Výhodou je, že mu nevadí vysoké teploty, tudíž s ním lze i grilovat nebo vařit. Pokud se zaměříme na kupovanou verzi, tak je mnohem složitější na zpracování, ale zase se provádí lyofilizací, což je velmi šetrný způsob zpracování. V podstatě zůstávají všechny dostupné vitamíny, minerály a zdraví prospěšné látky.

Sušení mrazem

Tento způsob zpracování je známý již z ovocných produktů, ale nicméně i v tomto případě to přináší skvělé účinky. Výhonky se sbírají ručně a suší při nízkém tlaku. Když jsou usušené, tak se semelou na prášek a ten je poté dostupný ve specializovaných prodejnách. Dá se použít prakticky všude. Uvařit si tak lze voňavý čaj, prášek lze přidat do pokrmů a klidně i do smoothie nápoje, je úžasný pod ryby, kterým dodá jedinečnou chuť, a jsou mnohé další možnosti. Tím vším si posílíme imunitu a díky krásné lesní vůni si zlepšíme psychiku. Navíc si tento skvost můžeme dopřát klidně po celý rok a ve vysoké kvalitě.

Napsat komentář